10-20 (09-18) SE AVVIKENDE TIDER
menu

Plukk høstens antioksidanter!

 

Blabarpannekaker-i-stabel-MP-04756-500

Pannekaker med sukker og blåbær

Pannekaker er hele familiens favoritt!
 Og sukker og blåbær er det perfekte pannekaketilbehøret. Prøv vår enkle og gode pannekakeoppskrift.

Ingredienser 15 porsjoner:

1 ss margarin til steking

 1. Bland mel og salt. Tilsett omtrent halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. 15 minutter.
 2. Ha litt margarin i stekepannen og stek tynne pannekaker på forholdsvis sterk varme. Snu dem når de har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden.

  Server med sukker og blåbær.

 

Tyttebar-og-appelsinmarmelade-MP-54804-500 (1)

Tyttebær- og appelsinmarmelade

Tyttebær er den lille røde smaksbomben som de aller fleste nordmenn mener er helt uunnværlig til alle slags kjøttretter. Den gjør seg også godt sammen med appelsin og chili, en smakskombinasjon som løfter søndagssteken til nye høyder.

 

Ingredienser

 1. Bland tyttebær, appelsinskall og -saft og chili i en kjele. Tilsett vann, kok opp, og la det småkoke i ca. 10 minutter til bærene sprekker og massen blir “grøtete”.
 2. Tilsett sukker i et par omganger, la det løse seg helt mellom hver gang. Kok opp og la marmeladen koke i ca. 45 minutter. Hell deretter over på rengjorte, tørre, varme glass og skru på lokk med en gang. Avkjøl til romtemperatur og oppbevar glassene kjølig.

 

Multer-i-himmelseng-MP-03516-500

Multer i himmelseng

Dekk et tynt sukkerbrød med multer, créme fraîche og marengs. Det blir en herlig smaksbombe!

Ingredienser

Lite sukkerbrød:

 

Marengs:

 1. Pisk stiv eggedosis av egg og sukker. Vend inn mel iblandet bakepulver. Hell røren i en smurt springform, 22-24 cm. i diameter.
 2. Stek sukkerbrødet nederst i stekeovnen ved 160 °C i ca. 25 minutter. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
 3. Legg sukkerbrødet tilbake i springformen. Dekk bunnen med multer og fordel over crème fraîche som er rørt sammen med eggeplommer og vaniljesukker.
 4. Pisk eggehvitene halvt stive og tilsett sukkeret under fortsatt pisking til seig marengs. Fordel marengsen på toppen i formen og lag fint mønster med en gaffel.
 5. Sett formen høyt i stekeovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Du må kikke litt inn i ovnen underveis for å unngå at marengsen blir brent.
Rognebargelé-MP-54811-500

 

Rognebærgelé

De sure, beske rognebærene forandrer karakter etter en natt med frost – enten på treet eller i fryseren – og blir aromatiske og nydelige. De egner seg ikke så godt til syltetøy, men rognebærgelè er nydelig følge til patèer og kjøttretter.

 

Ingredienser

Gir ca. 2 liter gelé

 1. Legg rensede rognebær og eplebiter i en kjele og fyll på med vann til det knapt dekker. Kok opp, og la det koke til alt er mørt og har saftet seg. Sil gjennom et rent, fuktig kjøkkenhåndkle og la stå og renne av i et par timer, eller helst over natten. Ikke press saften gjennom kledet, da blir resultatet grumsete.
 2. Mål opp mengde saft, og juster mengden til du har ½ liter. Hell over i en kjele og kok opp. Rør sukker gradvis inn i den kokende saften og la den koke videre i 20-30 minutter.
 3. Gjør en gelèprøve (se under). Fyll deretter rene, varme, tørre glass med den varme geleèn og skru på lokk. Avkjøl over natten, og oppbevar kaldt..

Gelèprøve: Hell litt av den varme geleèn på en kald asjett og la den stå et par minutter. Trekk en skje gjennom geleen. Om den stivner er geleèn ferdig, hvis ikke må den få koke videre. Du kan også prøve med en skje om den er ferdig, dråpene skal falle tungt fra skjeen. Blir ikke gelèen stiv kan du tilsette pektin. Følg da oppskriftene på pakken.

Tips! Smakstilsetninger i rognebærgelè kan være litt tørr eller halvtørr sherry, konjakk eller akevitt. Du kan bytte ut halvparten av sukkeret med brunt rørsukker for en kraftigere smak.

  www.matprat.no  

Publisert: 17.08.2017 10:37